TAKIM OLABİLMEK (Alternatif Başlık: Fatmagül'ün Suçu Ne? )

Z Takımı, Şu Takımı , Bu takımı, biz süper takımız , biz de , bir kere en iyi takım akşam vardiyasındadır , hayır en iyi takım gece vardiyasıdır gibi çağrı merkezinde sona gelmez tartışmalara yol açan takım olabilmek ile ilgili birşeyler karalayalım dedim. Yazının başında kabul etmeliyim ki bu yazıyı yazarken , geçmişte aldığım eğitimlerden tabii ki etkilendim. 


Karadenizli bir Takım Lideri adayına , takım liderliği mülakatında sormuşlar. Takım Nedir?
Takım Lideri adayıSınıf ve familya arasında yer alan bir başka ana basamağı ya da o basamakta yer alan taksonomik gruba takım denir demiş :)


İşi Hayatındaki Takım Sözcüğü Nerden Gelmiş
Yıllar önce bir grup insan görünce çakatoo diye seslenilmiş. Yıllar geçtikte çakato , takato , takamo ,takımo ve son olarak takım sözcüğü günümüze kadar gelmiş. İş hayatında iş gruplarına yüksek performans gösteren bir spor takımının özelliklerini kazandırmaya çalışıldığı bir benzetimdir.Organizasyonun hangi seviyesinde olursa olsun , üyeleri ortak amaç için çabalayan, birbirlerine bağlı olan , ve tüm organizasyona karşı da sorumlu olan iş grubuna takım denirmiş. Bu sırada Ahmet parmağını kaldırır ve öğretmenim iş grubu ne demek? Öğretmeni cevaplar: İş grubu organizasyonlarda belli bir işlevin yerine getirilmesi sorumluluğunu birlikte üstlenmiş gruba denir.
Bütün iş grupları aslında birer takım (anons gelince kafa karıştı) değildir. (tam zamanında düzelttik)




Peki takımlar nasıl yüksek performans gösterirler?
Eğer bir takım yüksek kaliteli sonuçlar üretiyorsa, kişiler o ekipte olmaktan mutlu ise , ortak amaçlara aynı şevkle bağlanıyorlarsa , herkesin arasında ciddi bir güven ve destek var ise , iletişim ortamı açıksa , herkes her konuyu açık yüreklilikle konuşup paylaşıyorsa, dedikodu yapmıyorsa , herkes katılımcı ise , yapıcı feedbacklerle daha iyi olmayı hedefliyorsa bu takım süperdir. (A TAKIMI'dır anlayanlar anladı)


Eğer bir grup dedikodu yapıyorsa ,  grup içi iletişimden çok grup dışı iletişim var ise , lidere aşırı şekilde bağlı ise ,lider yatınca tüm ekip uyuyorsa , oturmayan yürürlüğe konulamayan yada uyguılanamayan kararlar var ise , zaman zaman açık yada kapalı kavgalar var ise , ekipo içerisinde birbirlerini destekleyen kollayan arka çıkan alt gruplar var ise bu ekip takım olmadığı gibi düşük performanslı bir iş grubudur.


Bir takımı incelerken, iletişim , katılım , karar verme şekilleri , çatışma , liderlik , hedef ve bu hedef için biçilen roller , problem çözme şekillerini inceleme altına almak gerekir. Takım çalışması eğitimlerinde başarılı olan iş grupları bile iş ortamlarına döndüklerinde takım olamayabilirler. Bu noktada en önemli detay samimi güven veren olmaktır.


Takım türleri ve devamına yarın devam edeceğiz.
Günün Sözü:
TL'yi altın kafese koymuşlar , takımım demiş
Günün Konuyla Alakasız Sözü:
İyi de takım liderim meşgulde kalan benim , Fatmagül'ün Suçu Ne?