TAKIM OLABİLMEK YAZI 2 (ALTERNATİF BAŞLIK: DAYI ÖLECEK Mİ?)

TAKIM OLABİLMEK YAZI 2
TAKIM TÜRLERİ

YETKİ TÜRÜNE GÖRE:
DANIŞMA TAKIMLARI (öneri geliştirme yetkisi)
Örnek: Komiteler, kalite çemberleri, komisyonlar
ÜRETİM TAKIMLARI (üretme yetkisi)
Örnek : Montaj takımları, veri işleme grupları
PROJE TAKIMLARI (proje yürütme yetkisi)
Örnek: Araştırma projesi takımları, mühendislik takımları
EYLEM TAKIMLARI (belli bir operasyonu gerçekleştirme yetkisi)
Örnek: Uçuş takımı, toplu sözleşme takımı, ameliyat takımı

BİÇİMSEL TAKIMLAR: Biçimsel organizasyon yapısının bir parçası olarak oluşturulmuş grup.
DİKEY TAKIM: Organizasyonun biçimsel kumanda zinciri içinde bir yönetici ile bağlı astlardan oluşan takım (Bölüm, daire, şube).
YATAY TAKIM: Aşağı yukarı aynı hiyerarşi düzeyinde, ancak organizasyonun değişik uzmanlık alanlarından gelen kişilerden oluşturulmuş biçimsel takımlar (görev gücü, fonksiyonlar arası takım)

KOMİTELER: Organizasyonda sürekli ortaya çıkan sorunlar ya da tekrarlayan görevlerle ilgili çalışmak üzere oluşturulmuş uzun süreli veya sürekli takımlar.
 ÖZEL AMAÇLI TAKIMLAR: Özel önemi olan ya da yaratıcılık gerektiren bir proje ile görevlendirilen takım.
 İŞGÖREN KATILIMI TAKIMLARI: Alt düzey çalışanların kararlarda ve işlerinin yürütülmesinde katılımını arttırmak üzere oluşturulan takımlar.

SORUN ÇÖZME TAKIMLARI: kaliteyi, verimliliği ve iş çevresini iyileştirmenin yollarını tartışmak üzere biraraya gelen, 5-12 işgörenden oluşan takımlar.
KENDİ KENDİNİ YÖNETEN TAKIMLAR: Bir mal veya hizmeti üretmek üzere aralarında işbölümü yapan ve yönetsel görevler de yerine getiren, seçilmiş üyeleri tarafından nezaret edilen, birden fazla beceriye sahip 5-12 işçiden oluşan takımlar.
İş takımları: organizasyonun günlük işlerini yerine getiren doğal çalışma birimleridir.
Görev takımları: belli bir problemi ya da fırsatı ele almak üzere oluşturulan takımlar. Yönetim takımları: örgütün birimlerini yöneten kişiler arasından seçilen takımlar.

TAKIMIN BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖNEMİ

TAKIM ÜYELERİNİN BİRBİRLERİYLE İLİŞKİ KURABİLECEKLERİ, TOPLANTILARDA KATILIMDA BULUNABİLECEKLERİ, ORTAK SORUMLULUK ANLAYIŞI GELİŞTİREBİLECEKLERİ KADAR KÜÇÜK OLMALIDIR:
4-12 KİŞİ İDEAL KABUL EDİLMEKTEDİR.

TAKIM ÜYELERİNİN ROLLERİ

Üyelerin rol tercihleri farklı olabilir.
Takımların iyi işlev gösterebilmeleri için farklı rollerin yerine getirilmesine ihtiyaç vardır. Üyeler farklı rol gereklerinin ve tercihlerinin bilincinde olurlarsa, birbirlerini tamamlayıcı rolleri daha etkin olarak yerine getirebilirler.
GÖREV DAVRANIŞI:
Takımdaki görev anlayışı üzerine kurulu olan davranış biçimidir.
SOSYAL DAVRANIŞ:
Takımdaki sosyal ilişkilere, diğer üyelerin sosyal ihtiyaçlarına, grubun sosyal dayanışmasını korumaya, morali yüksek tutmaya verdiği önemdir.

Geçen Haftanın Anket Sonuçları

TAKIM OLABİLMEK (Alternatif Başlık: Fatmagül'ün Suçu Ne? )

Z Takımı, Şu Takımı , Bu takımı, biz süper takımız , biz de , bir kere en iyi takım akşam vardiyasındadır , hayır en iyi takım gece vardiyasıdır gibi çağrı merkezinde sona gelmez tartışmalara yol açan takım olabilmek ile ilgili birşeyler karalayalım dedim. Yazının başında kabul etmeliyim ki bu yazıyı yazarken , geçmişte aldığım eğitimlerden tabii ki etkilendim. 


Karadenizli bir Takım Lideri adayına , takım liderliği mülakatında sormuşlar. Takım Nedir?
Takım Lideri adayıSınıf ve familya arasında yer alan bir başka ana basamağı ya da o basamakta yer alan taksonomik gruba takım denir demiş :)


İşi Hayatındaki Takım Sözcüğü Nerden Gelmiş
Yıllar önce bir grup insan görünce çakatoo diye seslenilmiş. Yıllar geçtikte çakato , takato , takamo ,takımo ve son olarak takım sözcüğü günümüze kadar gelmiş. İş hayatında iş gruplarına yüksek performans gösteren bir spor takımının özelliklerini kazandırmaya çalışıldığı bir benzetimdir.Organizasyonun hangi seviyesinde olursa olsun , üyeleri ortak amaç için çabalayan, birbirlerine bağlı olan , ve tüm organizasyona karşı da sorumlu olan iş grubuna takım denirmiş. Bu sırada Ahmet parmağını kaldırır ve öğretmenim iş grubu ne demek? Öğretmeni cevaplar: İş grubu organizasyonlarda belli bir işlevin yerine getirilmesi sorumluluğunu birlikte üstlenmiş gruba denir.
Bütün iş grupları aslında birer takım (anons gelince kafa karıştı) değildir. (tam zamanında düzelttik)




Peki takımlar nasıl yüksek performans gösterirler?
Eğer bir takım yüksek kaliteli sonuçlar üretiyorsa, kişiler o ekipte olmaktan mutlu ise , ortak amaçlara aynı şevkle bağlanıyorlarsa , herkesin arasında ciddi bir güven ve destek var ise , iletişim ortamı açıksa , herkes her konuyu açık yüreklilikle konuşup paylaşıyorsa, dedikodu yapmıyorsa , herkes katılımcı ise , yapıcı feedbacklerle daha iyi olmayı hedefliyorsa bu takım süperdir. (A TAKIMI'dır anlayanlar anladı)


Eğer bir grup dedikodu yapıyorsa ,  grup içi iletişimden çok grup dışı iletişim var ise , lidere aşırı şekilde bağlı ise ,lider yatınca tüm ekip uyuyorsa , oturmayan yürürlüğe konulamayan yada uyguılanamayan kararlar var ise , zaman zaman açık yada kapalı kavgalar var ise , ekipo içerisinde birbirlerini destekleyen kollayan arka çıkan alt gruplar var ise bu ekip takım olmadığı gibi düşük performanslı bir iş grubudur.


Bir takımı incelerken, iletişim , katılım , karar verme şekilleri , çatışma , liderlik , hedef ve bu hedef için biçilen roller , problem çözme şekillerini inceleme altına almak gerekir. Takım çalışması eğitimlerinde başarılı olan iş grupları bile iş ortamlarına döndüklerinde takım olamayabilirler. Bu noktada en önemli detay samimi güven veren olmaktır.


Takım türleri ve devamına yarın devam edeceğiz.
Günün Sözü:
TL'yi altın kafese koymuşlar , takımım demiş
Günün Konuyla Alakasız Sözü:
İyi de takım liderim meşgulde kalan benim , Fatmagül'ün Suçu Ne?

SATIŞ OYUNU 2 "MOLA PUAN"

Söz verdiğimiz gibi cuma günü satış oyunumuzu paylaşıyorum.
Oyun no : 2
Oyun Adı: Mola Puan
Oyun Tipi: Kişisel


Oyun Kuraları ve oynanışı.
Satış ekibinde her kişinin sabah 100 puan verilir. Aldığı yada aradığı her kişi için 100 puandan 1 puan düşülür. Her satış 40 puan değerindedir. Ekipte 200 puana ulaşan kişi 10 dakika mola kazanır ve puanı 100'e düşürülür. Ve gün sonuna kadar satış oyunu devam eder. Satış yapamayıp puanı sıfırlanan kişi günbaşında belirlenen ceza ile cezalandırılır.(herkese kahve ısmarlama servisini yapma , şarkı söyleme vs)
Oynaması basit olan bu oyunla satışlarınızın oyun oynamadığınız günlere göre daha iyi olacağını göreceksiniz.
Bu oyun ödülü ve cezası değiştirilerek farklı şekillerde de oynamak mümkündür.
Bol Satışlar...

İKİNCİ ANKETİN SONUÇLARI


Çağrı merkezinde 2. yılınızın sonunda önünüze dört şey sundular, birini seçeceksiniz hangisini seçerdiniz?

      
                                       


Anketin sonucuna göre çoğu kişi eğitim grubunda çalışmak istiyor.


L.C.V , LECEVE , LCV , ELSİVİ

L.C.V

L.C.V. özellikle davetiyelerin altına konan ve sözkonusu davete katılmak için davet sahibine
önceden bilgi verme zorunluluğunu ifade eden kısaltma: "Lütfen Cevap Veriniz".



Pr terminolojisinde yer alan bir davete çağrılan kişinin gelip gelmeyeceğinin konfirmasyonuna ve dolayısıyla davete kaç kişi katılacağının belirlenmesi açısından gerekli olan ama ancak yurdum insanının genel olarak yumurta kapıya gelmeden gerçekleştiremediği eylemdir.
Son harfi W olarak yazarsak LCWaikiki’nin kısaltması olur. Davetiyenin fotografının çekilip facebook’ta komik fotolar olarak paylaşılmasına neden olabilir.

Özellikle büyük davetlerde etkinlik sahiplerinin yada organizasyonu gerçekleştiren kurumun yumurta kapıya dayanmadan geri dönmeyen yurdum insanı sebebiyle zor anlar yaşayabilmektedir. Part time personel istihdam etmek, hem kişiye ayrılacak seat, işi nitelikli yapamaması sebebiyle çıkan sorunlar , iş ve zaman kaybı , yöneticisinden çaldığı zamanlar düşünüldüğünde göründüğünden çok daha pahalıya mal olmaktadır.
3000 kişilik bir LCV niz var , derdiniz büyük mü?
İşin çözümü çok basit ;
Çözüm için beni arayın...
Lcv'yi hızlı , sorunsuz ve eksiksiz yapalım, hiçbir derdiniz olmasın ve ucuza mal olsun. Siz organizasyonunuza odaklanın. 
Son üç ayda gerçekleştirdiğimiz on iki lcv aramasıyla bu konuda kendimize güveniyoruz.
Etkinlikte sayı rekorumuz 3000.
Kaç seferdir yazıyorum bir kere de reklam yapmışım çok mu J

Kadir SAGLAM

Çağrı Merkezinde Satış Oyunları 1

Çağrı Merkezi yöneticileri her zaman daha iyi çalışma koşulları, daha verimli projeler için çalışırken, müşteri temsilcilerinin hergün onlarca kişiyle yaptığı zorlu görüşmeler sebebiyle kendi işlerinden süreantrene olabilirler. Kendi odağını kaybeden çalışanlar , takibin ve raporlamanın en  detaylı yapıldığı sektörlerden biri olan çağrı merkezlerinde bir süre sonra kimsenin istemediği süreçlerle karşılaşabilir. Özgüven ve kişisel kariyer hedefleri ve tüm odağını kaybeden müşteri temsilcisi bir süre sonra turnover canavarının kurbanı olabilir. Çağrı merkezi yöneticisi ise koşulları sürekli iyileştirmem rağmen neden sürekli turnover yükseliyor sorusunu sürekli kendine sormaya başlar. Bazısı bunu azaltmak için koşulları ve kuralları değiştirir kimisi ise çalışma ortamındaki ruh halini.
Ünlü kişisel motivasyon koçu Kirk Weisler “Bazen kapalı bir kapıya doğru yürürken özgüven kokusunu hissedemeyebilirsin” der. Aslında herşeye sebeb olan tek bir neden vardır o da motivasyon.
Aslında gerekli olan motivasyon arttırıcı taktiklerle oluşturulmuş bir şirket politikasıdır. Bu politika sadece parasal olmayan , yönetiminde etkin olarak katıldığı, çalışanları ödüllendirmek için biliçli bir çaba içinde olunan , takdir , tanıma ,tanıtma ve tanınma olgularını içermelidir.
Bu iksiri hangi cadıya mı yaptıracağız? Cadı piyasasını bilmem ama sizin için her Cuma motivasyon arttırıcı bir satış oyununu buradan sizlerle yaylaşabilirim.
Ünlü bir havayolu şirketindeki bir yöneticisi “Biz çalışanları motive etmek için anaokulu ortamını oluşmaması için özen gösteriyoruz. Bizim motivasyon çalışmalarımız yetişkinlere yönelik tedaviler gibidir. Bizler eğlenceli çalışma günlerimiz ve kurum içi yarışmalarımızla motive oluyoruz” der. Dünyanın her yerinde aynı riskler vardır. Heleki ülkemizde çağrı merkezi çalışanlarının çoğunun genç jenerasyonun oluşturduğunu ve bir çoğunun kariyerlerinin ilk iş deneyimlerini yaşadıklarını düşünürsek anaokulu sendromu riski her zaman vardır. Durağandan farklı olmak önemlidir ama farklı olmaya çalışırken müşteri temsilcilerinizin çocuk muyuz biz yaaa, böyle motivasyon mu olur sorularını duymamak için anaokulu sendromuna dikkat edilmelidir.
Satış Oyunlarının yönetsel dikkat edilmesi gereken detaylarını her hafta oyunlardan önce zaman zaman bahsedeceğim. Şimdi ilk oyunumuza geçelim.
Ama ben bu oyunu biliyordum diye demeyin , uygulamaya odaklanın J


Amiral Battı:

İki satış ekibi ile oynanır. Her iki takımdan birer sözcü seçilir (seçi,len kişiler ekiplerin doğal liderleri olabilir)
15 X 15 boyunda 225 parçadan oluşan bir kare oyun platformu üzerinde (bu bir tabloda da yapılbilir , excel sheetinde tutulabilir.) oyunun sahası hazırlanır.
Oyunda her takımın

2 adet Uçak Gemisi (5 kareden oluşur)
2 adet Savaş gemisi (4 kareden oluşur)
3 adet Fırkateyn (3 kareden oluşur)
4 adet Denizaltı (2 kareden oluşur)
10 adet Mayın (1 kareden oluşur)
 Sahada gemileri bulunur.

Yarış sabahı her takım kendi gemilerini oluşturulan oyun sahası üzerine dağıtır.
Her takım belirlenen üründen 1 adet satış yaptığında karşı takımı ateş etme hakkı kazanır.
Yapılan her ateş ikinci bir oyun tablosunda tüm oyunculara gösterilir.Ateş etme ve tabloları takım sözcüleri tutar.

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
1






X


X

X



2















3

X




X
X
X



X

X
4

X












X
5




X




X
X
X


X
6




X










7




X



X
X
X
X



8

X


X









X
9

X


X





X




10










X




11










X



X
12

X
X



X
X


X




13










X

X


14


X
X
X
X









15
X






X




X



Yapılan ateş bir gemiye isabet ettiğinde vurulan takım Deniz altı yara aldı. Uçak gemisi yara aldı şeklinde bilgi döner.(bilgilendirmeler mail ortamında yapılabilir.
Gemilerin hepsini ilk batıran takım kazanır. Yarışmadan önce verilen hediyeyi de kazanmış olur.


A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
1















2















3















4















5















6















7















8















9















10















11















12















13















14















15