TAKIM OLABİLMEK YAZI 2 (ALTERNATİF BAŞLIK: DAYI ÖLECEK Mİ?)

TAKIM OLABİLMEK YAZI 2
TAKIM TÜRLERİ

YETKİ TÜRÜNE GÖRE:
DANIŞMA TAKIMLARI (öneri geliştirme yetkisi)
Örnek: Komiteler, kalite çemberleri, komisyonlar
ÜRETİM TAKIMLARI (üretme yetkisi)
Örnek : Montaj takımları, veri işleme grupları
PROJE TAKIMLARI (proje yürütme yetkisi)
Örnek: Araştırma projesi takımları, mühendislik takımları
EYLEM TAKIMLARI (belli bir operasyonu gerçekleştirme yetkisi)
Örnek: Uçuş takımı, toplu sözleşme takımı, ameliyat takımı

BİÇİMSEL TAKIMLAR: Biçimsel organizasyon yapısının bir parçası olarak oluşturulmuş grup.
DİKEY TAKIM: Organizasyonun biçimsel kumanda zinciri içinde bir yönetici ile bağlı astlardan oluşan takım (Bölüm, daire, şube).
YATAY TAKIM: Aşağı yukarı aynı hiyerarşi düzeyinde, ancak organizasyonun değişik uzmanlık alanlarından gelen kişilerden oluşturulmuş biçimsel takımlar (görev gücü, fonksiyonlar arası takım)

KOMİTELER: Organizasyonda sürekli ortaya çıkan sorunlar ya da tekrarlayan görevlerle ilgili çalışmak üzere oluşturulmuş uzun süreli veya sürekli takımlar.
 ÖZEL AMAÇLI TAKIMLAR: Özel önemi olan ya da yaratıcılık gerektiren bir proje ile görevlendirilen takım.
 İŞGÖREN KATILIMI TAKIMLARI: Alt düzey çalışanların kararlarda ve işlerinin yürütülmesinde katılımını arttırmak üzere oluşturulan takımlar.

SORUN ÇÖZME TAKIMLARI: kaliteyi, verimliliği ve iş çevresini iyileştirmenin yollarını tartışmak üzere biraraya gelen, 5-12 işgörenden oluşan takımlar.
KENDİ KENDİNİ YÖNETEN TAKIMLAR: Bir mal veya hizmeti üretmek üzere aralarında işbölümü yapan ve yönetsel görevler de yerine getiren, seçilmiş üyeleri tarafından nezaret edilen, birden fazla beceriye sahip 5-12 işçiden oluşan takımlar.
İş takımları: organizasyonun günlük işlerini yerine getiren doğal çalışma birimleridir.
Görev takımları: belli bir problemi ya da fırsatı ele almak üzere oluşturulan takımlar. Yönetim takımları: örgütün birimlerini yöneten kişiler arasından seçilen takımlar.

TAKIMIN BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖNEMİ

TAKIM ÜYELERİNİN BİRBİRLERİYLE İLİŞKİ KURABİLECEKLERİ, TOPLANTILARDA KATILIMDA BULUNABİLECEKLERİ, ORTAK SORUMLULUK ANLAYIŞI GELİŞTİREBİLECEKLERİ KADAR KÜÇÜK OLMALIDIR:
4-12 KİŞİ İDEAL KABUL EDİLMEKTEDİR.

TAKIM ÜYELERİNİN ROLLERİ

Üyelerin rol tercihleri farklı olabilir.
Takımların iyi işlev gösterebilmeleri için farklı rollerin yerine getirilmesine ihtiyaç vardır. Üyeler farklı rol gereklerinin ve tercihlerinin bilincinde olurlarsa, birbirlerini tamamlayıcı rolleri daha etkin olarak yerine getirebilirler.
GÖREV DAVRANIŞI:
Takımdaki görev anlayışı üzerine kurulu olan davranış biçimidir.
SOSYAL DAVRANIŞ:
Takımdaki sosyal ilişkilere, diğer üyelerin sosyal ihtiyaçlarına, grubun sosyal dayanışmasını korumaya, morali yüksek tutmaya verdiği önemdir.